Massada

Massada, opgericht door Johnny Manuhutu ontstond in de jaren zestig onder de naams The Eagles en speelde voornamelijk op Molukse feesten. Toen de Amerikaanse Eagles hits in Nederland begonnen te scoren werd de groepsnaam in 1973 in Massada (een citadel in Israël) veranderd.
Op 26 februari 1975, won Massada een groepenwedstrijd van Muziekkrant OOR.
In 1978 verscheen het langverwachte debuutalbum Astaganaga met de hitsingles Dansa en Latin Dance. Het gebruik van Latijns-Amerikaanse ritmes en percussie-instrumenten leverde vergelijkingen op met Santana. De opvolger verscheen in mei 1979 (Massada kwam bewust met één album per jaar); Pukul Tifa klonk “Molukser” dan het debuutalbum en op de hoes poseerden de bandleden als Indianen, een veelvoorkomend onderwerp in de fotosessies uit hun succesjaren. Diezelfde maand speelde Massada op Pinkpop, daarna volgde o.a. een tournee door Duitsland.
In 1980 kwam het derde album uit; Pusaka bevatte de single Sajang é. Deze single, die opviel vanwege het dames- en kinderkoor, bereikte in Nederland de nummer 1-positie van de hitparades. Het werd nooit live gespeeld omdat het niet in het reguliere repertoire paste.
Speciaal voor Meet & Dance komt Massada op 6 november weer bij elkaar!

Masada